Eseménynaptár

Facebook

"Egyetlen szakszervezet sem képes csodákra, nélkülük viszont egyetlen munkavállaló sem várhatja sorsa tartós jobbrafordulását"

Karácsony Szilárd  /Munkakönyv/A kormány által meghatározott bérfejlesztés mértékétől és ütemezésétől nem lehet eltérni! PDF Nyomtatás
2017. március 10. péntek, 14:24

A mai napon Budapesten hivatalosan is megkezdődött az alágazati szintű „bértárgyalás”. A munkáltatói szövetség elnöke ismertette a szakminiszter levelének tartalmát, amelyben egyértelműen meghatározásra került a három éves bérfejlesztés mértéke. Ezáltal 2017. évben 13 %, 2018. évben 12 %, míg 2019. évben további 5 %-os bérfejlesztésre kerülhet sor. Mindezek mellett a munkáltatók csak olyan feltétel mellett köthetnek bérmegállapodást a Volán társaságoknál képviselettel rendelkező szakszervezetekkel, ha vállalják, hogy az elkövetkező három évben további bérköveteléssel nem élnek.


A KDSZSZ a munkáltatók ajánlatát elfogadni nem tudja, mivel szövetségünk úgy gondolja, hogy 2017. évben minimum 15 %-os bérfejlesztésre lenne szükség és még ez a mérték sem biztos, hogy meg fogja állítani a képzett munkaerő elvándorlását és a munkaerőhiány okozta problémák felszámolását, a Volán társaságoknál.


A KDSZSZ a folyamatosan a szakmát elhagyó munkavállalók magas száma miatt úgy gondolja, hogy a korábban megfogalmazott három év alatt megvalósuló 50 %-os bérfejlesztés elkerülhetetlen, ezáltal olyan kötelezettséget a szakszervezetek nem vállalhatnak, hogy a fent említett 30 %-os bérfejlesztésen túl, három éven belül nem állnak elő további bérfejlesztési igénnyel.


A KDSZSZ csak olyan három éves bérmegállapodást tud támogatni és aláírni, amiben az szerepel, hogy 2017. évben 15 %, 2018. évben 10% és 2019. évben minimum 5 % bérfejlesztésre kerül sor, azzal a feltétellel, hogy a munkáltatók, valamint a képviselettel rendelkező szakszervezetek 2018. és 2019. év októberében kiértékelik a társaságok foglalkoztatási helyzetét. Abban az esetben, ha a munkaerőhiány indokoltá teszi, mindkét évben a bértárgyalásokat - a további bérfejlesztési lehetőségekről - a munkáltatók és a szakszervezetek a tovább folytatják.


A „bértárgyalás” következő fordulójára 2017. március 16. napján kerül sor.


A munkáltató által kiajánlott – a szakminisztérium által engedélyezett - bérfejlesztésre akkor is sor fog kerülni a társaságoknál, ha a szakszervezetek azzal kapcsolatban nem állapodnak meg a munkáltatói szövetséggel. Ennek ismeretében felelőtlen magatartásnak tűnik a szakszervezeteknek három évre lemondani, a további bérfejlesztés lehetőségéről!
Dobi István

KDSZSZ elnök